Kā
pēdējais un, mūsuprāt, vissvarīgākais posms kafijas pupiņas ceļojumā no
kafijas plantācijas līdz krūzītei ir pagatavošana. Ja Tevi ir svaiga un
kvalitatīva kafija, ir svarīgi saprast kā to pagatavot, lai iegūtu un
izceltu katras kafijas patīkamo garšu. Ir daž ne dažādi veidi un
brūvrīki kā pagatavot kafiju un iespējams Tavās mājās jau ir kas
atrodams.
Esam izveidojuši nelielu padomu kopumu kā pagatavot kafiju labāk. Mēs katrs sagaršojam savādāk, tāpēc uztveriet Mūsu padomus kā sākumu Tavā kafijas izzināšanas ceļojumā. Nepadodies un nebaidies eksperimentēt! Lai labi garšo!
Ūdens
Dzeršanai pagatavota kafija satur apmēram 99% ūdens, tāpēc ūdens kvalitātei ir noteicoša loma kafijas garšā. Ja ūdens būs pārāk ciets, kafija var garšot neinetersanti un tā var būt pārāk rūgta, jo ūdenī atrodas pārāk daudz minerālu, kas samazina kafijas garšas īpašības. Ja ūdens ir pārāk mīksts, kafija var garšot pārāk skābi. Mēs iesakām lietot filtrētu ūdeni, lai katru reizi būtu iespēja pagatavot aromātisku kafiju. Eksperimentē un iegādājies dažādus veikalā pieejamos negāzētos ūdeņus un pagatavo kafiju. Vai pamanīji kādas garšas atšķirības?
Malums
Daudzums
Katrs Mēs sagaršojam savādāk, tāpēc viss ir atkarīgs no Tevis paša. Industrijas standards ir 60g maltas kafijas uz 1l ūdens. Piemēram, ja izmanto franču presi un tās izmērs ir 500ml, tad Tu lietosi 30g kafijas un pārliesi ar 500ml ūdens, tad izbaudi un izdari secinājumus.
Ja izbaudot kafiju sajūti, ka tā ir pārāk stipra, nākošo reizi liec mazāk kafijas, ja pārāk vāja, liec vairāk.
Temperatūra
Nekad nepārlej kafiju ar verdošu ūdeni, jo tad Tu to sadedzināsi, un tā garšos pārāk rūgti un garšas nianses būs zudušas. Ideālā ūdens temperatūra kafijas pagatavošanai ir no 92-96 C. Kad ūdens beidzis vārīties, pacietīgi pagaidi pāris minūtes un tikai tad aplej kafijas biezumus. Ja ūdens būs pārāk vēss, tas var neatvērt visas garšas nianses, ko sevī apslēpusi kafijas pupiņa. Kafiju vislabāk baudīt siltu, ne karstu.
Laiks
Jo ilgāk kafija būs kontaktā ar ūdeni, jo vairāk vielu, ko apslēpusi pupiņa būs Tavā kafijā. Ne visas vielas kafijas garšu ietekmē patīkami, tāpēc ir liela nozīme, cik ilgi, Tu atļausi kafijai pabūt kontaktā ar ūdeni. Ja gatavo filtra kafiju, tad iztecēšanas laikam vajadzētu būt starp 3 un 4 minūtēm. Ja iztecēšanas laiks būs ātrāks, kafija garšos ūdeņaini un skābi, ja iztecēšanas laiks būs lēnāks, kafija garšos pārāk rūgti. Lai mainītu iztecēšanas laiku, sāc ar kafijas maluma maiņu, ja tā iztek pārāk ātri, samal kafiju nedaudz smalkāk, ja pārāk lēni, samal to nedaudz rupjāk.
Brūvrīki