PADOMI

Kā pēdējais un, mūsuprāt, vissvarīgākais posms kafijas pupiņas ceļojumā no kafijas plantācijas līdz krūzītei ir pagatavošana. Ja Tevi ir svaiga un kvalitatīva kafija, ir svarīgi saprast kā to pagatavot, lai iegūtu un izceltu katras kafijas patīkamo garšu. Ir daž ne dažādi veidi un brūvrīki kā pagatavot kafiju un iespējams Tavās mājās jau ir kas atrodams.

Esam izveidojuši nelielu padomu kopumu kā pagatavot kafiju labāk. Mēs katrs sagaršojam savādāk, tāpēc uztveriet Mūsu padomus kā sākumu Tavā kafijas izzināšanas ceļojumā. Nepadodies un nebaidies eksperimentēt! Lai labi garšo!

Ūdens

Dzeršanai pagatavota kafija satur apmēram 99% ūdens, tāpēc ūdens kvalitātei ir noteicoša loma kafijas garšā. Ja ūdens būs pārāk ciets, kafija var garšot neinetersanti un tā var būt pārāk rūgta, jo ūdenī atrodas pārāk daudz minerālu, kas samazina kafijas garšas īpašības. Ja ūdens ir pārāk mīksts, kafija var garšot pārāk skābi. Mēs iesakām lietot filtrētu ūdeni, lai katru reizi būtu iespēja pagatavot aromātisku kafiju. Eksperimentē un iegādājies dažādus veikalā pieejamos negāzētos ūdeņus un pagatavo kafiju. Vai pamanīji kādas garšas atšķirības?

Malums

Ja iespējams, tad vienmēr samal kafiju tieši pirms lietošanas, lai atklātu garšas noslēpumu, ko apslēpusi katra kafijas pupiņa. Maluma pakāpi izvēlies atkarībā no metodes kādu izmantosi kafiju pagatavojot. Kafiju var samalt dažādi, gan ļoti smalki (turku kafijai), gan smalki (espresso, mokka kannai), gan vidēji (filtra konusiem, chemex, aeropresei), gan rupji (franču presei), gan ļoti rupji (aukstā filtra kafijai).

Daudzums

Katrs Mēs sagaršojam savādāk, tāpēc viss ir atkarīgs no Tevis paša. Industrijas standards ir 60g maltas kafijas uz 1l ūdens. Piemēram, ja izmanto franču presi un tās izmērs ir 500ml, tad Tu lietosi 30g kafijas un pārliesi ar 500ml ūdens, tad izbaudi un izdari secinājumus.
Ja izbaudot kafiju sajūti, ka tā ir pārāk stipra, nākošo reizi liec mazāk kafijas, ja pārāk vāja, liec vairāk.

Temperatūra

Nekad nepārlej kafiju ar verdošu ūdeni, jo tad Tu to sadedzināsi, un tā garšos pārāk rūgti un garšas nianses būs zudušas. Ideālā ūdens temperatūra kafijas pagatavošanai  ir no 92-96 C. Kad ūdens beidzis vārīties, pacietīgi pagaidi pāris minūtes un tikai tad aplej kafijas biezumus. Ja ūdens būs pārāk vēss, tas var neatvērt visas garšas nianses, ko sevī apslēpusi kafijas pupiņa. Kafiju vislabāk baudīt siltu, ne karstu.

Laiks

Jo ilgāk kafija būs kontaktā ar ūdeni, jo vairāk vielu, ko apslēpusi pupiņa būs Tavā kafijā. Ne visas vielas kafijas garšu ietekmē patīkami, tāpēc ir liela nozīme, cik ilgi, Tu atļausi kafijai pabūt kontaktā ar ūdeni. Ja gatavo filtra kafiju, tad iztecēšanas laikam vajadzētu būt starp 3 un 4 minūtēm. Ja iztecēšanas laiks būs ātrāks, kafija garšos ūdeņaini un skābi, ja iztecēšanas laiks būs lēnāks, kafija garšos pārāk rūgti. Lai mainītu iztecēšanas laiku, sāc ar kafijas maluma maiņu, ja tā iztek pārāk ātri, samal kafiju nedaudz smalkāk, ja pārāk lēni, samal to nedaudz rupjāk.

Brūvrīki

Svaigi Latvijā grauzdēta kafija

0
SEKO MUMS

 .